SKODA. Przemyślane rozwiązania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kajtiii
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 291

Taki patent z automatyczną tylną wycieraczką mamy m.in. w Fiaciku Panda Mnie osobiście też denerwuje brak wycieraczki z tyłu. Razi mnie to szczególnie że nasz Polonezy od początku produkcji miały tylne wycieraczki (wiem bo mam Borewicza i Caro) a w Skodzie jakieś oszczędności :twisted:
    A co mnie jeszcze jeży? Wymiana świec! Dwie zewnętrzne to pikuś. Ale pozostałe dwie które jakiś idiota wymyślił pod kolektorem to juz przesada. Bez odpowiednio giętego klucza ani rusz i trywialne zajęcie zamienia się w godzinną mordęgę. :evil:

Komentarz

• adamo64
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2008
      • 177

w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
      Pod warunkiem że w zimie pióro nie przymarznie do szyby i pamiętasz o tym by je odkjeić od szyby przed cofaniem :lol:

Komentarz

• smug
        Ambiente
        • 2009
        • 160

Zamieszczone przez voltar
        Czy to byla Octavia ? Jezeli tak to napewno nie byl to torx w klamkach drzwi Rozbieralem i stwierdzam ze jest standartowy - klucz z Castoramy pasuje
        Tak to była Octavia II i chodziło o śrubę która "zabezpiecza" łożysko piasty.

Pozdrawiam
        Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• daszek
          Ambiente
          • 2009
          • 239
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Viniu
          I tak mi przyszło na myśl, czy macie jakieś swoje spostrzeżenie co do różnych dziwnych i kompletnie niepraktycznych rozwiązań w swoich Octach
          Ale jak żaróweczka działała to było ok? :wink:
          Może to nie skoda jest nieprzemyślana tylko mechanik? Albo do wymiany żarówki trzeba dwóch :P - jeden trzyma żarówkę, a drugi nim kreci :idea :twisted:

A na poważne, hasło przemyślane rozwiązana dotyczy użytkowania, a nie naprawiania, gdzie nie ma i nie było przemyślanych rozwiązań w żadnej marce.... chociaż... podobno Ford T był prosty jak budowa cepa :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez Kajtiii
          Taki patent z automatyczną tylną wycieraczką mamy m.in. w Fiaciku Panda
          Miałem Pandę i na początku mi się podobało... do puki nie było błota na szybie i nie usłyszałem dziwnego dźwięku, podobnie w zimie, gdy wycieraczka przymarznie.
          W skodzie niestety też to jest (podobno można odłączyć vagiem, ale w serwisie mi powiedzieli, że zmiana tego ustawienia = utrata gwarancji).
          zdroofko
          daszek
          http://www.motostat.pl/user_images/13387/icon1.png [1500-3000 obr/min]http://emoty.blox.pl/resource/hi.gif | oryg. instrukcja obsługi Octavia II

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Zamieszczone przez Maru 123
            Zamieszczone przez Viniu
            Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
            w o2 też tak jest :wink:
            A mnie to drazni. Puki szyba jest czysta jest ok, ale jak na szybe zacznie padac snieg albo deszcze ktory marznie, a akurat wylaczylo sie juz grzanie szyby to potem trze po tym sniegu, lodzie itd. albo zanim odmarznie, bo czesto nie ma sensu jej drapac, bo po kilku mintach wszystko splynie to najpierw wycieraczka polazi po czyms takim :roll:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

A ja po ostatnich opadach śniegu dołożyłbym jedną prostą opcję, a mianowicie blokowanie pracy przednich wycieraczek przy otwartych drzwiach kierowcy ( ale działające tylko, gdy auto stoi, żeby nie było problemu w razie uszkodzenia mikrostyku ). Już kilka razy zdarzyło mi się, że odpalałem auto przed odśnieżeniem ( żeby się trochę rozgrzało ) i cały śnieg z przedniej szyby poleciał na wnętrze drzwi ( do przełączników, kieszonki ) i do wnętrza auta. Strasznie wkurzające :evil:
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• voltar
                L&K
                • 2009
                • 1107
                • Octavia II (1Z3)
                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez adamo64
                w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
                Pod warunkiem że w zimie pióro nie przymarznie do szyby i pamiętasz o tym by je odkjeić od szyby przed cofaniem :lol:
                Przeciez jest mechanizm przeciazeniowy ktory wylaczy wycieraczke w takim wypadku.

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 17:29 ]
                Zamieszczone przez kowal 2002
                A ja po ostatnich opadach śniegu dołożyłbym jedną prostą opcję, a mianowicie blokowanie pracy przednich wycieraczek przy otwartych drzwiach kierowcy ( ale działające tylko, gdy auto stoi, żeby nie było problemu w razie uszkodzenia mikrostyku ). Już kilka razy zdarzyło mi się, że odpalałem auto przed odśnieżeniem ( żeby się trochę rozgrzało ) i cały śnieg z przedniej szyby poleciał na wnętrze drzwi ( do przełączników, kieszonki ) i do wnętrza auta. Strasznie wkurzające :evil:

Po co uruchamiales wycieraczki przy otwartych drzwiach ?

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 17:30 ]
                Zamieszczone przez Maicroft
                Zamieszczone przez Maru 123
                Zamieszczone przez Viniu
                Co więcej w Roverze był taki fajny patent, że kiedy wycieraczki przednie były włączone, to po wrzuceniu wstecznego tylna wycieraczka włączała się automatycznie. Niby proste a jakie genialne rozwiązanie !!
                w o2 też tak jest :wink:
                A mnie to drazni. Puki szyba jest czysta jest ok, ale jak na szybe zacznie padac snieg albo deszcze ktory marznie, a akurat wylaczylo sie juz grzanie szyby to potem trze po tym sniegu, lodzie itd. albo zanim odmarznie, bo czesto nie ma sensu jej drapac, bo po kilku mintach wszystko splynie to najpierw wycieraczka polazi po czyms takim :roll:
                Ja mam to gdzies. Oczywiscie nie skrobie szyb wycieraczka z premedytacja ale jezeli pogoda jest taka ze tylek ci do siedzenia przymarza a spryskanie lodu na szybie plynem przyspieszy odjazd to tak robie i tyle.
                W sumie ciekawe ile kosztuja nowe piora do O2 ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• zpluta
                  L&K
                  • 2008
                  • 1194

Nie uruchamiał tylko zapomniał wyłączyć przed zgaszeniem silnika. Zeszłej zimy też nieraz zakląłem jak mi wycieraczki po odpaleniu silnika nawrzucały śniegu do środka. Teraz już częściej o tym pamiętam ...
                  :

Komentarz

• voltar
                    L&K
                    • 2009
                    • 1107
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez zpluta
                    Nie uruchamiał tylko zapomniał wyłączyć przed zgaszeniem silnika. Zeszłej zimy też nieraz zakląłem jak mi wycieraczki po odpaleniu silnika nawrzucały śniegu do środka. Teraz już częściej o tym pamiętam ...
                    To wniosek jest taki ze jechal z nieodsniezonym autem ?
                    Dla mnie wiekszym problemem jest taka sytuacja ... Przychodze do auta , zasypane cale powiedzmy 15 cm sniegu. Chce wyjac sprzet do odsniezanai i wlaczyc silnik i wtedy po otwarciu nawet delikatnym drzwi czy klapy sypie sie do srodka ...

Komentarz

• smug
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 160

Dla mnie wiekszym problemem jest taka sytuacja ... Przychodze do auta , zasypane cale powiedzmy 15 cm sniegu. Chce wyjac sprzet do odsniezanai i wlaczyc silnik i wtedy po otwarciu nawet delikatnym drzwi czy klapy sypie sie do srodka ...

Musieliby chyba montować jakieś daszki nad drzwiami,żeby się śnieg nie sypał do środka.

Komentarz

• voltar
                        L&K
                        • 2009
                        • 1107
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez smug

Musieliby chyba montować jakieś daszki nad drzwiami,żeby się śnieg nie sypał do środka.
                        Najlepszy jest garaz

Komentarz

• zpluta
                          L&K
                          • 2008
                          • 1194

O rrrany - przecież to proste. Jechał z włączonymi wycieraczkami, stanął, wyłączył silnik a nie wyłączył wycieraczek. Przed kolejnym uruchomieniem nasypało mu parę cm śniegu. Otworzył drzwi, chciał najpierw odpalić auto a potem odśnieżyć samochód. Włączył zapłon a wycieraczki srrrru - śnieg do środka. Może być? :evil:

Przed otwarciem drzwi odgarniam śnieg z całego obrysu drzwi, a potem delikatnie otwieram. Raczej pomaga.
                          :

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

...
                            Nie wiem skąd taki wniosek :roll: . Nie zdarzyło mi się nigdy jechać nie odśnieżonym autem i zajeb...cie mnie wkurza jak ktoś tego nie robi ( znaczy nie odśnieża przed jazdą ) ...

Tak jak napisał kolega zpluta wycieraczki zostają w pozycji włączonej jak wysiadam z auta ( przyjazd do firmy ). Potem po kilku godzinach idę do auta, otwieram drzwi, bez wsiadania do środka schylam się do stacyjki ( żeby odpalić i podgrzać auto w czasie odśnieżania ), przekręcam kluczyk i pierrrdu całe 5 cm śniegu z szyby ląduje na drzwiach :evil: . W domu mam ogrzewany garaż więc problem śniegu na aucie praktycznie nie istnieje :twisted: ...
                            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Hunter
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1655

smug, albo dmuchawy, które przy otwieraniu klapy/drzwi wyrzucałyby powietrze na zewnątrz przez otwartą klapę/drzwi
                              ...nie ma to jak Octavia :drive:
                              >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                                Tak jak napisał kolega zpluta wycieraczki zostają w pozycji włączonej jak wysiadam z auta ( przyjazd do firmy ). Potem po kilku godzinach idę do auta, otwieram drzwi, bez wsiadania do środka schylam się do stacyjki ( żeby odpalić i podgrzać auto w czasie odśnieżania ), przekręcam kluczyk i pierrrdu całe 5 cm śniegu z szyby ląduje na drzwiach :evil: . W domu mam ogrzewany garaż więc problem śniegu na aucie praktycznie nie istnieje :twisted: ...
                                Teraz wszystko jasne Kolega uzyl niedozwolonej procedury uruchamiania auta ...
                                Wniosek - nalezy wsiasc , zamknac drzwi, uruchomic wysiasc ...

[ Dodano: Nie 14 Lut, 10 18:54 ]
                                i wtedy po otwarciu nawet delikatnym drzwi czy klapy sypie sie do srodka ...
                                Przed otwarciem drzwi odgarniam śnieg z całego obrysu drzwi, a potem delikatnie otwieram. Raczej pomaga.
                                Zalezy jaki snieg jest. Jak masz puch to wszystko i tak fruwa i wpada

Komentarz

• tryton
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 935

A co sądzicie o tym jak by ktoś w skodzie wpadł na pomysł przesuwnej tylnej kanapy czasem przydało by się więcej miejsca z tył kosztem bagażnika no chyba że jakiś model ma już taki patent

Komentarz

• voltar
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1107
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ja bym wolal TwinDoor ... moze bedzie w O III ...

Komentarz

• tryton
                                      Elegance
                                      • 2008
                                      • 935

Ja bym wolal TwinDoor ... moze bedzie w O III ...
                                      w superbie już jest to i pewnie w octavi też będzie D

Komentarz

• przemo9
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 228
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja się zadziwiłem bajerem pt: podwójne osłony p-słoneczne :idea: :idea: ....
                                        Jak o tym czytałem to wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem, a w praktyce okazało się, że jest to zwykła plastikowa płytka odchylana w dół po odgięciu w bok "głównej" osłony p-słonecznej :roll: ...ale jakoś daje radę.
                                        Bardziej się "skwasiłem" jak w jakiejś tv zobaczyłem wnętrze mini z DWOMA :shock: daszkami p-słoneczynmi: jeden standartowo , drugi z boku w miejscu rączki nad głową kierowcy.
                                        Do "znacznego" pogłośnienia radia -przy skręcaniu podczas cofania już się przyzwyczaiłem - prawie się nie zdarza :lol: - jakoś mi się dłoń ułożyła do kierownicy.
                                        Podobnie z przegazowaniem podczas hamowania - kilka razy przy hamowaniu równocześnie naciskałem pedał gazu - a wcale nie mam szerokiej stopy :wink: - obecnie noga się "ułożyła" i zdarza się to baaaaardzo sporadycznie.
                                        Co do żarówek to trudno mi coś powiedzieć, bo póki co to nic nie zmieniałem (odpukuję w niemalowane) poza tym mam xenony i mam nadzieję, że przez kilka lat będę miał spokój .
                                        O II fl kombi elegance

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Jakby nie bylo podwojna oslona p.sloneczna w O2 to taj jakby 2 oslony.
                                          Z jedna jednak takze da sie zyc ... mozna ja przeciez stosowac takze z boku.
                                          PS
                                          Radio ci sie poglasnia ? Dziwne ... mi sie przycisza np przy cofaniu czy wogole parkowaniu ale to mysle ze jest dobre.

Komentarz

• przemo9
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 228
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przy parkowaniu tyłem - jak się włączą czujniki parkowania to się automatycznie przycisza, ja zaczepiałem paluchami o "kółeczko" na kierownicy ( głównie jak cofałem ) i robiło się nagle bardzo głośno
                                            O II fl kombi elegance

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

tylna wycieraczka w ASO to koszt 35 PLN odnośnie wątku o uruchamianiu przymarzniętej tylnej wycieraczki. Moja się wyłamała z uchwytu.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• Thundi
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1157

No wybaczcie ale czepiać się czegoś takiego:
                                                to chyba przesada bo to się dzieje w każdym aucie.

Poza tym każde auto musi mieć jakiś feler (w końcu nie ma nic co było by doskonałe) i zapewniam was że wpadająca obudowa światełka to pryszcz przy niektórych rozwiązaniach.
                                                Wspomniane wymienianie żarówki przez otwór obok koła to już niemal taki standard.

Dodam parę ładnych kwiatków:
                                                - umieszczenie otwierania pokrywy silnika w różnych miejscach (on miejsca na nogi dla pasażera po bagażnik)
                                                - rozrząd od strony kabiny - wymiana = wyjęcie całego silnika
                                                - fabryczna blokada przeciwkradzieżowa płyt w nawigacji zmieniarce (zdjęcie blokady 250zł)
                                                i inne.

ps: ja na tylną wycieraczkę nie narzekam bo jej nie mam widoczność i tak jest taka że nic nie widać no i dlatego bardziej zależało mi na czujnikach parkowania (które mam i świetnie załatwiają sprawę)
                                                O ortografie dba FF.
                                                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                                                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                                                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

Thundi : Wybacz ale to byl z jednej strony zart a z drugiej realna zyciowa sytuacja szczegolnie w przypadku tegorocznej zimy ... Ponadto niejednakowo snieg sie sypie w autach do srodka np. w sedanach nie nasypie sie z tylu tyle co w przypadku liftbacka. Przez dr zwi moze i tyle samo ale uksztaltowanie tylniej klapy ma znaczenie.

Komentarz

• smug
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 160

Zamieszczone przez Hunter
                                                    smug, albo dmuchawy, które przy otwieraniu klapy/drzwi wyrzucałyby powietrze na zewnątrz przez otwartą klapę/drzwi
                                                    Ja promuję ekonomiczne rozwiązania :lol: Dmuchawa według mnie już za droga :twisted:

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...